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ETA Coronavirus (COVID-19) FAQs 
The Employment and Training Administration (ETA) has developed a 
Frequently Answered Questions (FAQs) to address questions related to 
Coronavirus (COVID-19) to help state and local workforce leaders, and other 
stakeholders and partners to assist the public workforce system during this 
crisis. 

Senior Community Service Employment Program (SCSEP) 

Updated as of 5/15/20 

(New as of 5/15/20) Q: Will SCSEP duration limits be suspended during the COVID-19 
pandemic? 

Response: Under section 3223 of the recently enacted Coronovirus Aid, Relief, and Economic Security 
(CARES) Act, the Department has the authority to extend individual participant duration limits and 
average duration limits for a grantee in situations where such an extension is appropriate due to the 
effects of the COVID-19 public health emergency. The Department is providing blanket approval for 
grantees to implement such extensions to the extent that they are appropriate to mitigate the effects of 
the public health emergency, and will issue administrative guidance for how to implement this. This 
guidance will not allow for indefinite extensions on duration limits but will allow for reasonable 
extensions in proportion to the severity and duration of the impact on each grantee. 

Q: Will the deadline for SCSEP data validation be extended? 
Response: ETA recognizes that it may be difficult for some grantees to complete certain normally 
scheduled tasks like data validation (DV), assessments and IEPs, and recertifications. On the other hand, 
some grantees have expressed their intention to keep their staff employed in conducting these activities 
remotely. 

The 6-month period for completing DV expired on April 15. In recognition of the work many grantees are 
engaged in to ensure that their participants are safe and paid during the pandemic, ETA is extending the 
deadline to May 15. Many grantees have already completed DV or made good progress toward 
completion.  
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Q:  Will ETA permit SCSEP recertification to be conducted via phone or virtually? 
ETA has always allowed grantees to conduct DV remotely. Those grantees that still have some operating 
capacity during COVID-19, and that have not yet obtained the sample case files, should arrange for the 
files to be sent to them as soon as possible. All grantees should continue to work on DV during this 
period as safety and staffing permits. DV is an important way to maintain the integrity of SCSEP data and 
to identify the need for staff training. ETA will reassess the situation and provide further guidance 
should conditions change. 

Q:  We are in an area with confirmed cases of novel coronavirus disease (COVID-19) and/or 
an area that is taking broad public health measures to prevent the spread of the virus. Are 
we allowed to pay participants whose host agency assignments or paid training activities 
are impacted by COVID-19, particularly in situations where regional or localized quarantine 
efforts prevent participants from attending training sites in person? 

Response:  We recognize that the current COVID-19 outbreak presents unique challenges for SCSEP 
grantees and participants.  The program’s participants are particularly vulnerable for several reasons, 
including their reliance on SCSEP wages and benefits, as well as their age, which appears to place them 
in higher risk categories for complications due to COVID-19 disease.  Grantees can act to minimize 
disruptions in the payments to participants of SCSEP wages and benefits, and to minimize the exposure 
risk encountered by SCSEP participants and grant staff.  In addition, please refer to the Centers for 
Disease Control page on the novel coronavirus for the latest updates and medical advice:  
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html.  

Note that, even in the unusual situation prompted by community transmission of the novel coronavirus, 
your SCSEP grant remains subject to the laws, regulations, and policies that apply to SCSEP, including the 
authorizing statute (Older Americans Act, Title V, 42 U.S.C. sec. 3056, et seq., as amended), the Uniform 
Administrative Requirements, Cost Principles, and Audit Requirements for Federal Awards (Uniform 
Grant Guidance at 2 CFR Part 200 and 2 CFR Part 2900), SCSEP regulations (20 CFR Part 641), applicable 
DOL guidance, and the terms and conditions specified in your grant award.  However, depending on the 
situation in your communities, you have several options that may minimize disruption to SCSEP 
participants while still adhering to the applicable rules.  The options described below, alone or in 
combination, should help to prevent disruptions to many participants affected by the emergency.  
However, if for some reason, a participant goes more than three days without pay due to the crisis, such 
participant must be placed on an approved break until alternative arrangements are made in order to 
avoid a negative impact to the participant’s durational limit calculation. 

Use of Paid Sick Leave 

In situations where COVID-19 impacts host agencies or paid training activities, or where in-person 
attendance by SCSEP participants may expose them or others to the risk of viral transmission, grantees 
can use paid sick leave consistent with their organizations’ policies.  Paid sick leave may serve as a 
means of limiting SCSEP participants’ public exposure while minimizing disruption in the payment of 
participant wages and benefits. 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
https://1.next.westlaw.com/Browse/Home/Regulations/CodeofFederalRegulationsCFR?guid=N9269CB806E9B11E392BBD80A9B41EC46&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.UserEnteredCitation)
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The SCSEP regulations at 20 CFR 641.565(b)(1)(vi) state that “Grantees and sub-recipients must provide 
necessary sick leave that is not part of an accumulated sick leave program, which may be paid or in the 
form of rescheduled work time.”  The regulations do not further define what constitutes “necessary sick 
leave,” nor do the regulations place minimums or maximums on the amount of sick leave that may be 
provided to SCSEP participants.  Accordingly, grantees have flexibility to define these parameters 
through sick leave policies at the grantee level, provided that such policies adhere to applicable rules 
governing SCSEP grants, including the “Factors affecting allowability of costs” and “Reasonable costs” 
specified in Uniform Grant Guidance at 2 CFR 200.403 and 2 CFR 200.404, respectively.  In general, 
consistent with 20 CFR 641.565(b)(1)(i), such policies must ensure uniform treatment of all participants 
under your project or sub-project. Grantees should already have such policies in place, but in light of the 
scope of the current situation, we encourage you to either review existing policies and amend them as 
necessary, or initiate new policies to govern the use of paid sick leave.   

Rescheduled Work Time 

Consistent with the SCSEP regulations’ treatment of sick leave as cited above, where feasible, you may 
allow participants to “make up” missed time in a community service assignment or paid training activity 
by rescheduling the activity to a later date when the site reopens.  The SCSEP regulations do not limit 
the opportunity to make up time to the next payroll period.  As noted above, to ensure consistent and 
equitable treatment of sick leave, we encourage you to ensure that your organization’s sick leave 
policies address situations in which participants receive paid sick leave versus rescheduled work time. 

Assignments in Temporary Host Agencies and/or Remote Training Opportunities 

Depending on the situation in your communities, you may also assign participants to perform 
community service training with temporary host agencies.  For example, if you are in an area without 
broad community transmission, but one host agency must temporarily close due to suspected COVID-19 
exposure, it may be appropriate to temporarily assign affected participants to an alternate host agency 
(note that affected participants would need to be reassigned accordingly in SPARQ). 

Alternatively, you may engage participants in permissible online training activities or SCSEP meetings 
conducted remotely.  Any training or supportive services activity that would normally be allowable 
under SCSEP can be used in an emergency situation such as COVID-19 (in this instance, participants 
would remain assigned to their current host agencies).  Such activity must be reasonable and 
documented.  Keep in mind that specialized training activities must align and be consistent with the 
participant’s Individual Employment Plan. 
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Q:  To implement the options above, what should my next steps be, and will ETA need to 
approve my plan? 

Response:  In many cases, you will be able to implement the activities described above without a formal 
modification to the grant statement of work (SOW), and without specific additional formal approval 
from ETA. 

In particular, if you decide to amend or change your organization’s sick leave policy (for paid sick leave 
and/or rescheduled work time) for SCSEP participants affected by COVID-19, this will not require a 
modification to the grant SOW.  While your grant documents include program assurances in which you 
agreed to maintain policies and procedures covering necessary sick leave, we do not consider such 
policies part of your SOW; rather, they are policies that your Federal Project Officer (FPO) may review 
later during grant monitoring (similar to your other policies on fiscal controls, etc.) to ensure compliance 
with the grant terms and conditions. 

Regarding the option to provide temporary host agency assignments to affected SCSEP participants, this 
activity should generally already be covered by your current SOW, since host agency assignments are a 
core component of every SCSEP project.  Accordingly, a SOW modification would not be required to 
implement this activity. 

Regarding remote training opportunities, these activities may also still fall under your current SOW and 
budget.  However, depending on your current budget and whether or not you have a current Program 
Year 2019 approval for Additional Training and Supportive Services (ATSS) (per 20 CFR 641.874), you 
may need to modify your budget and/or submit an ATSS request to ensure that your proposed activities 
are properly reflected in your grant agreement.  As needed, please work with your FPO to determine 
whether such requests are necessary. 
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